top of page
rubens_ruimte_v1_2.png
Zoeken
  • Foto van schrijverRuben Bruggeling

Expositie | Kunstenaars in de kazerne | 02 - 2018

Expositie –


Harmsmeengekade 13 – Zwolle – Oude brandweerkazerne


23 en 24 maart 2018


Geëxposeerd werk: Soulmate


Samen met een tiental kunstenaars hebben Sanne en ik Soulmate geëxposeerd in de oude brandweerkazerne in Zwolle. Met veel enthousiasme, en bloed, zweet en tranen hebben Sanne en ik de laatste paar maanden aan het project gewerkt. Wij zijn heel verheugd over het resultaat en de super positieve feedback die we hebben gehad. Soulmate heeft veel potentie en we kijken er dan ook zeer naar uit dit nog verder uit te bouwen.


Over Soulmate

Soulmate is een ervaringsruimte voor het individu, een ruimte die de bezoeker even stil wil zetten in de constant veranderende buitenwereld. Door de prachtige inrichtingen van Sanne van Grinsven wordt de bezoeker uitgenodigd en uitgedaagd zichzelf over te geven aan de bezieling die Soulmate wil bieden.

Soulmate is te huur en wil een dynamisch project zijn dat zich verplaats in de openbare en creatieve ruimte. Wij zijn ervan overtuigd dat Soulmate een nieuwe inspirerende manier van bezieling en zingeving te weeg kan brengen en de deuren opent naar de verbinding met onze medemens.

Soulmate is zo gebouwd dat het jou opneemt in zijn geborgen ronde vorm, de constructie heeft een excentrieke uitstraling die de nieuwsgierigheid van de bezoeker prikkelt. Op zo’n manier dat het uitnodigend is, de platen met hun schubachtige patroon omhelzen als het ware de bezoeker. Soulmate schept nieuwe mogelijkheden voor de autonome kunstenaar, waaronder Sanne van Grinsven (Den Bosch) voorgaat in dit proces. De constructie focust zich altijd rondom het thema bezinning maar biedt binnenin een ruimte voor eigen invulling van dit thema. De basis hiervoor is vaak een stoel en een koptelefoon met bezinnende muziek.

Exposanten

Een 12- tal kunstenaars (bekijk ze allemaal op de Facebook pagina) hebben met veel passie hun werk neergezet en opgehangen om een goed totaal plaatje te creëren dat eigen was voor de ruimte en de thematiek van alle beeldende werken. Mij viel in ieder geval op dat veel van deze kunstenaars bezig zijn met zoals ik het zou willen noemen; de onderhuid van de realiteit. De kijker even stilzetten en meenemen in de belevingswereld van de maker, waardoor er een ietwat surrealistische beleving van tijd en ruimte plaatsvind. Veel mensfiguren en momentopnames kwamen hier naar voren, het geheel droeg naar mijn idee ook sterk bij aan een soort bewustwording. Een bewustwording van het mens-zijn, de vluchtigheid en schoonheid daarvan. Het is zeker de moeite waard deze kunstenaars eens te benaderen, mensen met passie en stuk voor stuk een unieke visie op de beeldende kunsten.

de onderhuid van de realiteit: Een ietwat surrealistische beleving van tijd en ruimte, een bewustwording van het mens-zijnOpening

De expositie werd om half 1 geopend met drie bijzondere gastsprekers waaronder Sonja Paauw (D66) die veel ervaring heeft binnen cultuur en creativiteit in Zwolle, Beeldend kunstenaar Peter Geerts, en Isabelle Bisseling onder andere werkt zij als publieksmedewerker bij het Kruller Möller Museum en is zelf ook kunstenaar.

Na het inspirerende openingswoord van wethouder Jan Brink werd de expositie geopend voor het publiek. Daarna was er nog een open debat met de drie gastsprekers waar Remon Johannes Stam de gespreksleider was. Het is heel goed om te horen dat er in Zwolle veel potentie is als het gaat om de creatieve sector, waaronder dus de schilder en autonome kunsten. Het probleem ligt hem voornamelijk in huisvesting voor de kunstenaars, en de verbinding/ het platform dat ontbreekt om de creatieveling in Zwolle aan het licht te brengen. Naar voren kwam dat er enerzijds door de huidige wetgeving (weinig subsidie mogelijkheden, etc.) het moeilijk is voor de autonome kunstenaar zich te ontplooien binnen zijn creatief vakgebied. En anderzijds dat wij als kunstenaars ook meer ons gezicht mogen laten zien om datgene te faciliteren dat wij als kunstenaars verlangen van Zwolle. Hierin hebben misschien velen ook al de hoop opgegeven, ik vind het in ieder geval geweldig deze uitdaging aan te gaan met de gepassioneerde kunstenaars en betrokkenen in en rondom Zwolle. Natuurlijk is Soulmate daarvoor ook een prachtig symbool.

Open deuren


Heel gaaf om te zien dat er een opkomst was van ongeveer 300 mensen! Het viel ons kunstenaars in de kazerne dan ook op dat er veel animo was voor de expositie en heel wat mensen van ons hadden gehoord. Prachtige gesprekken hebben plaatsgevonden in de kazerne en er hing een hele professionele en toch luchtige sfeer. De zithoek was heel goed gedaan, en ondanks de kou was deze druk bezet. Kopjes koffie en thee, hapjes, het hoorde er allemaal bij! Bedankt ook Caldi voor jullie bijdrage aan de catering.

Het was geweldig samen te werken met zo’n setje enthousiaste kunstenaars, naast natuurlijk de waardering die ik heb voor het werk dat zij maken, hebben we een prachtige band opgebouwd in de twee weken van voorbereiding. Alles werd tot in de puntjes geregeld met veel moeite en aandacht, de taken werden verdeeld en men droeg bij daar waar de ander tekort schoot. Naar mijn idee is dit een geweldig voorbeeld hoe de kunstenaars in Zwolle met weinig een hele hoop kunnen bereiken, en dat we vooral door moeten gaan!

Alles bij elkaar


De dagen van de expositie heb ik als heel divers ervaren, allerlei mensen heb ik mogen spreken, veel gezelligheid beleefd en prachtig werk mogen zien. Soulmate heeft heel veel positieve feedback ontvangen, al direct na de opening heb ik een prachtig gesprek gehad met wethouder Jan Brink die ook zeer te spreken was over het project. Door de enquête die we hebben opgesteld voor Soulmate hebben we goed inzicht gekregen in de mogelijkheden en verbeterpunten. Het netwerk groeit en Sanne en ik hebben contact met festivals en houden mensen op de hoogte via onder andere de nieuwsbrief (meld je aan door te mailen naar: rubenbruggeling@outlook.com). We gaan een geweldige toekomst tegemoet met Soulmate en ik kijk er zeer naar uit bij te blijven dragen aan de culturele en kunstzinnige ontwikkeling van Zwolle en omgeving. Moge Soulmate ons daarbij van dienst zijn. Mijn dank aan alle exposanten en mensen die hebben bijgedragen aan deze expositie.
29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page